SOAS, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

H Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Μελετών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου είναι το μοναδικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ευρώπη που ειδικεύεται στη μελέτη της Ασίας, της Αφρικής και της Εγγύς και Μέσης Ανατολής.

 

 

 

RESEARCH ON MONEY AND FINANCE (RMF)

Το Research on Money and Finance είναι ένα δίκτυο πολιτικών οικονομολόγων με έδρα το SOAS. Σκοπός του δικτύου είναι να παράγει αναλύσεις σχετικά με την ανάπτυξη του νομισματικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος και τον μετασχηματισμό της καπιταλιστικής οικονομίας.

 

 

 

ΙΔΡΥΜΑ ΡΟΖΑ ΛΟΥΞΕΜΠΟΥΡΓΚ

Στόχος της δραστηριότητας του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ στην Ελλάδα είναι η ανάλυση των δραματικών επιπτώσεων που έχει επιφέρει στην ελληνική κοινωνία η νεοφιλελεύθερη πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης, η δημιουργία μιας πλατιάς και ανοιχτής δημόσιας σφαίρας καθώς και η υποστήριξη των ελλήνων συντρόφων στον αγώνα τους ενάντια σε αυτή την πολιτική. Κεντρικό σημείο αυτής της εργασίας είναι η ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων.

 

 

 

FLASSBECK-ECONOMICS

Η ιστοσελίδα παρουσιάζει τη θεωρητική και εμπειρική εργασία του Heiner Flassbeck, του Friederike Spiecker και άλλων ερευνητών που επιχειρούν να θέσουν την οικονομική επιστήμη σε μια πιο ρεαλιστική βάση.

 

 

MAKROSKOP

Κριτική ανάλυση για την Πολιτική και την Οικονομία από τους Heiner Flassbeck και Paul Steinhardt. Η ιστοσελίδα επισημαίνει τρόπους εξεύρεσης λύσεων προς το συμφέρον εκείνων που δεν έχουν φωνή στην κοινωνία. Ένα πολιτικά ανεξάρτητο εγχείρημα, που δεσμεύεται στα ιδανικά του πολιτικού διαφωτισμού και του ανθρωπισμού.

   
 

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ

Μέσα από το προσωπικό του ιστολόγιο ο Κώστας Λαπαβίτσας επιχειρεί την ανάλυση της κοινωνικής και οικονομικής επικαιρότητας στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο. Το ιστολόγιο παρουσιάζει το συγγραφικό του έργο, τις ομιλίες του ανά τον κόσμο και την τακτική του παρουσία στα παγκόσμια ΜΜΕ.

 

 

ASSOCIATION FRANÇAISE D' ÉCONOMIE POLITIQUE

Ο οργανισμός έχει ως στόχο τη διακίνησης ιδεών και τον μεγαλύτερο πλουραλισμό στην οικονομία.

 

 

AUSTRALIAN WORKING GROUP ON FINANCIALIZATION (AWFG)

Το Australian Working Group on Financialization είναι ένα διεπιστημονικό δίκτυο ερευνητών και επαγγελματιών με ενδιαφέρον για τη χρηματιστικοποίηση και τα θέματα γύρω από τις σχέσεις μεταξύ της αγοράς κεφαλαίων, των επιχειρήσεων, της εργασίας και των νοικοκυριών. Το δίκτυο περιλαμβάνει ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους και εργαζόμενους στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

 

 

CENTRE FOR RESEARCH ON SOCIO-CULTURAL CHANGE (CRESC)

Το Κέντρο Ερευνών για την Κοινωνικο-Πολιτιστική Αλλαγή είναι μια κοινή πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και του Ανοικτού Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ. Η έρευνά του αφορά τόσο τον ακαδημαϊκό όσο και τον πολιτικό διάλογο. Το Κέντρο προσφέρει διεπιστημονικές αναλύσεις των κοινωνικών και πολιτιστικών αλλαγών, χρησιμοποιώντας νέες ερευνητικές μεθόδους για να αμφισβητήσει σύγχρονους μύθους.

 

 

POLITICAL ECONOMY RESEARCH INSTITUTE (PERI)

Το Ερευνητικό Ινστιτούτο Πολιτικής Οικονομίας προωθεί την ανθρώπινη και οικολογική ευημερία μέσω πρωτότυπης έρευνας. Πρόκειται για μια ανεξάρτητη μονάδα του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, με στενούς δεσμούς με το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών. Από την ίδρυσή του, το Ινστιτούτο έχει εξελιχθεί σε κορυφαία πηγή έρευνας και πολιτικών πρωτοβουλιών σε θέματα παγκοσμιοποίησης, ανεργίας, αστάθειας στις χρηματοπιστωτικές αγορές, πολιτικής κεντρικών τραπεζών, μισθών και αξιοπρεπούς εργασίας, και στα οικονομικά της ειρήνης, της ανάπτυξης και του περιβάλλοντος.

 

 

LEVY ECONOMICS INSTITUTE, BARD COLLEGE

Το Levy Economics Institute του Bard College είναι ένας μη κερδοσκοπικός, μη κομματικός ερευνητικός οργανισμός δημόσιας πολιτικής. Ενθαρρύνει τη διαφορετικότητας των απόψεων στην εξέταση των ζητημάτων οικονομικής πολιτικής, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να μετατρέψει ιδεολογικά επιχειρήματα σε τεκμηριωμένη συζήτηση. Σκοπός του είναι να βοηθήσει στη χάραξη πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον υπόλοιπο κόσμο, διευκολύνοντας τους ακαδημαϊκούς και τους ηγέτες των επιχειρήσεων, της εργασίας και της κυβέρνησης να συνεργαστούν σε προβλήματα κοινού ενδιαφέροντος.

 

 

TRANSNATIONAL INSTITUTE (TNI)

Το Transnational Institute είναι ένα διεθνές ερευνητικό ινστιτούτο με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την οικοδόμηση ενός δίκαιου, δημοκρατικού και βιώσιμου πλανήτη. Για περισσότερα από 40 χρόνια, το TNI έχει προσφέρει έναν ξεχωριστό δεσμό μεταξύ κοινωνικών κινημάτων, ακαδημαικών και διαφόρων φορέων χάραξης πολιτικής.

 

 

UNION FOR RADICAL POLITICAL ECONOMICS (URPE)

Η Ένωση Ριζοσπαστικής Πολιτικής Οικονομίας είναι μια διεπιστημονική οργάνωση ακαδημαϊκών και ακτιβιστών, που ιδρύθηκε το 1968. Αποστολή της είναι να προωθήσει τη μελέτη, την ανάπτυξη και την εφαρμογή της ριζοσπαστικής πολιτικής οικονομικής ανάλυσης στα κοινωνικά προβλήματα. Ασχολείται με τη συνεχή κριτική του καπιταλιστικού συστήματος και όλων των μορφών εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Σκοπός της είναι επίσης να συμβάλλει στην δημιουργία μιας προοδευτικής κοινωνικής πολιτικής και μιας ριζοσπαστικής εναλλακτικής λύσης στον καπιταλισμό με επίκεντρο τον άνθρωπο.

 

 

FONDATION GABRIEL PÉRI

Το Ίδρυμα Gabriel Péri, το οποίο πήρε το όνομά του από τον Gabriel Péri (1902-1941), είναι μια ομάδα προβληματισμού που δημιουργήθηκε από το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα (PCF). Από τον Ιούλιο του 2004 έχει αναγνωριστεί ως ίδρυμα κοινής ωφελείας. Το έργο του επικεντρώνεται σε ζητήματα οικονομίας, πολιτικής και κοινωνικής ιστορίας με τη διοργάνωση σεμιναρίων και εργαστηρίων με ποικίλη θεματολογία και μέσα από μια σειρά εκδόσεων.

   

ECONOMISTS AGAINST AUSTERITY

Οι Οικονομολόγοι Ενάντια στη Λιτότητα έχουν ως στόχο να φέρουν σε επαφή οικονομολόγους και όχι μόνο, που είναι αντίθετοι με τις αποτυχημένες πολιτικές λιτότητας. Ασχολούνται με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που σχετίζονται με την οικονομία και έχουν ως στόχο να δώσουν κάποιες απαντήσεις σχετικά με τις εναλλακτικές πολιτικές που απαιτούνται.