Από την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου : Μετωπικό Πρόγραμμα Δι-Εξόδου από την Κρίση: Για έναν Ελεύθερο Λαό σε μία Ελεύθερη Ελλάδα

Ο KarlMarx, σε μία απάντησή του σε Ολλανδούς Σοσιαλιστές, στις 22 Φεβρουαρίου του 1881, τόνιζε:

Καμία εξίσωση δεν μπορεί λυθεί, εκτός εάν τα στοιχεία της λύσης της ενέχονται στους όρους της. […] Η δογματική και κατ’ ανάγκην φανταστικήαναμονή του προγράμματος δράσης μίας μελλοντικής επανάστασης απλώς μας εκτρέπει από εκείνον τον αγώνα, ο οποίος πρέπει να γίνει σήμερα.[…] Τα συνέδρια των εργαζομένων ενός έθνους, ιδίως τα σοσιαλιστικά, τα οποία δεν συνδέονται με τις άμεσες δεδομένες συνθήκες σε αυτό το έθνος, δεν είναι απλώς άχρηστα αλλά επιβλαβήΠάντα θα ξεθωριάζουν σε αμέτρητες, μπαγιάτικες κοινοτοπίες. (πρόσθετη έμφαση)

Περισσότερα...

Για την ανάκτηση της κυριαρχίας και την κατάκτηση της ισότητας στην Ευρώπη

Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, του SOAS του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και του ερευνητικού ινστιτούτου ekoNa, πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη στις 16 και 17 Ιουνίου το 3ο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ερευνών Κοινωνικής και Οικονομικής Πολιτικής (ΕΔΕΚΟΠ-EReNSEP). Έγιναν θεματικές συζητήσεις γύρω από το δημόσιο χρέος των ευρωπαϊκών χωρών και τις επιπτώσεις του στην εθνική κυριαρχία, για τις οικονομικές  επιπτώσεις που θα επιφέρει η νομισματική αλλαγή σε μια χώρα της Ευρωζώνης, τη δυνατότητα των ευρωπαϊκών κοινών στρατηγικών να μετασχηματίσουν την υπάρχουσα  δομή και λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ανάκτηση της κυριαρχίας των χωρών και τις συμμαχίες/τάσεις που μπορούν να οδηγήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, κ.α

Περισσότερα...

Reshaping sovereignty and achieving equality in Europe

Βαρκελώνη, 16-17 Ιουνίου 2017

Στις 16-17 Ιουνίου το ισπανικό τμήμα του ΕΔΕΚΟΠ  διοργανώνει διεθνές συνέδριο στη Βαρκελώνη με θέμα "Κυριαρχία και Ισότητα στην Ευρώπη". Το συνέδριο προβλέπεται να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της νέας ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Περισσότερα...

Σχεδιάζοντας τη λύση

Πάτρα, 22 Μαρτίου 2017

Μετά την παρουσίαση της μελέτης του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ερευνών Κοινωνικής και Οικονομικής Πολιτικής για μία εφικτή αλλαγή πορείας στην Ελλάδα σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα, με μεγάλη προσέλευση φίλων και υποστηρικτών, το Δίκτυο πραγματοποίησε ανοιχτή εκδήλωση και στην Πάτρα με κεντρικούς ομιλητές τον Κώστα Λαπαβίτσα και το Θεόδωρο Μαριόλη. Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Ευάγγελος Κατσακούλης και ο Χρήστος Πατούχας. Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απευθύνουν ερωτήσεις με σκοπό μία γόνιμη συζήτηση.

Περισσότερα...

Σχεδιάζοντας τη λύση

Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2017

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ερευνών Κοινωνικής και Οικονομικής Πολιτικής παρουσίασε τεκμηριωμένες προτάσεις για μια εφικτή αλλαγή πορείας στην Ελλάδα. Μια αλλαγή που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την τρέχουσα πορεία οικονομικού θανάτου, αρκεί να υπάρχει βούληση και συγκεκριμένη στρατηγική.

Περισσότερα...

Εναλλακτικές λύσεις για την Ευρώπη της λιτότητας: Σύνοδος Κορυφής για ένα Σχέδιο Β στην Ευρώπη

Κοπεγχάγη, 19-20 Νοεμβρίου 2016

Στις 19-20 Νοεμβρίου η ευρωπαϊκή Αριστερά θα συναντηθεί στην Κοπεγχάγη, στο κοινοβούλιο της Δανίας, σε συνέδριο που οργανώνει η Κοκκινοπράσινη Συμμαχία των Σκανδιναβικών χωρών. Θα αναλυθούν καίρια ζητήματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, με κυρίαρχο θέμα την ΟΝΕ.

Περισσότερα...

Η Γαλλία και η Ευρώπη μετά το Brexit: Διεθνές Συνέδριο του ΕΔΕΚΟΠ στο Παρίσι

Παρίσι, 2-3 Δεκεμβρίου 2016

Στις 2-3 Δεκεμβρίου η γαλλική ομάδα του ΕΔΕΚΟΠ διοργανώνει διεθνές συνέδριο με θέμα «Η Γαλλία και η Ευρώπη μετά το Brexit». Μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ ο τίτλος του θα έπρεπε ίσως να περιλαμβάνει «και τη νίκη του Τραμπ». Αλλά η ουσία δεν αλλάζει: οι παγκόσμιες πολιτικές αλλαγές είναι πλέον κατακλυσμιαίες. Η ρόδινη περίοδος της παγκοσμιοποίησης, της ανεξέλεγκτης κυριαρχίας της χρηματιστικοποίησης και της τυφλής προσήλωσης στις αγορές φτάνει πια στο τέλος της. Η επαναφορά του δημοσίου ελέγχου, η ανασύνταξη του κράτους-έθνους, η τόνωση του κοινωνικού περιεχομένου τής οικονομίας είναι επί θύραις. Αυτά θα συζητηθούν στο Παρίσι.

Περισσότερα...

Η θετική προοπτική για την Ελλάδα

Βέροια, 7 Νοεμβρίου 2016

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ερευνών Κοινωνικής και Οικονομικής Πολιτικής διοργανώνει δημόσια εκδήλωση - ομιλία τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου στον Πολυχώρο Πάρκου Ελιάς στην Βέροια με τίτλο "Η Θετική Προοπτική για την Ελλάδα" και κεντρικούς ομιλητές τους Κώστα Λαπαβίτσα και Ηλία Τσολακίδη.

Περισσότερα...

Ποιο το μέλλον της Ευρώπης; Ημερίδα και πολιτική εκδήλωση

Θεσσαλονίκη, 26-27 Απριλίου 2016

Η ημερίδα με τίτλο Ποιο το μέλλον της Ευρώπης; ήταν η πρώτη από μία σειρά δημόσιων εκδηλώσεων που σχεδιάζει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ερευνών Κοινωνικής και Οικονομικής Πολιτικής (EReNSEP) σε συνεργασία με το RMF για το 2016. Σκοπός μας είναι να προσελκύσουμε μία ευρεία συμμαχία προοδευτικών στοχαστών και να παρέχουμε ένα φόρουμ για σοβαρή συζήτηση πάνω σε ζητήματα της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Περισσότερα...