Συνέντευξη του Θεόδωρου Μαριόλη στην «Εκπαιδευτική Λέσχη» για τις Οικονομικές Εξελίξεις μετά την Ψήφιση του Τέταρτου Μνημονίου

Η ψήφιση του τέταρτου μνημονίου από την κυβέρνηση και η νέα συμφωνία του Eurogroup  της 15ης Ιούνη που δεσμεύει τη χώρα για πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από 2% έως το 2060, αναδιαμορφώνουν το πλαίσιο της σιδερένιας οικονομικής πολιτικής που επιβάλλεται από το μνημονιακό καθεστώς στον κόσμο της εργασίας.

            "Η «εσωτερική υποτίμηση» δεν είναι τίποτε άλλο εκτός από πολιτική άμεσης περικοπής των ονομαστικών-χρηματικών μισθών, η οποία εγγυάται, όμως, τη μείωση των πραγματικών μισθών. Γιατί (και) των πραγματικών μισθών; Διότι οι χρηματικοί μισθοί αποτελούν τμήμα (και μόνο τμήμα) του συνολικού χρηματικού κόστους παραγωγής και, επομένως, η οποιαδήποτε ποσοστιαία μείωσή τους δεν δύναται να οδηγήσει παρά σε συγκριτικά μικρότερη ποσοστιαία μείωση των τιμών των παραγομένων αγαθών και υπηρεσιών. Ως εκ τούτου, οι πραγματικοί μισθοί πράγματι μειώνονται, εντός ορατού, τουλάχιστον, βάθους χρόνου. Και στην ελληνική οικονομία έχουν ήδη μειωθεί κατά πάνω από 24%....."

Περισσότερα...

Μετωπικό Πρόγραμμα Δι-Εξόδου από την Κρίση

Δημήτρης Καλτσώνης, Θεόδωρος Μαριόλης, Κώστας Παπουλής, Μετωπικό Πρόγραμμα Δι-Εξόδου από την Κρίση: Για έναν Ελεύθερο Λαό σε μία Ελεύθερη Ελλάδα, Αθήνα, Κοροντζής, σελ. 222, Ιούνιος 2017.

 Πρόσκληση βιβλιοπαρουσίασης

Περισσότερα...

Ένα πρόγραμμα νέας οικονομικής πολιτικής για την Ελλάδα

Το νέο βιβλίο του Θεόδωρου Μαριόλη "Ένα πρόγραμμα νέας οικονομικής πολιτικής για την Ελλάδα" κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κοροντζή.

Περισσότερα...