Γαλλία: Μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών

Ο πρώτος γύρος των  προεδρικών εκλογών στη Γαλλία είναι ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός που μόλις αρχίζει να έχει αντίκτυπο στη γαλλική πολιτική σκηνή και ως εκ τούτου και στην ευρωπαϊκή. Γνωρίζουμε ήδη τα σημαντικότερα αποτελέσματά του, όπως το τέλος του δικομματισμού υπέρ ενός «τετρακομματισμού» του εκλογικού σώματος, την κατάρρευση (ή «πασοκοποίηση») του Σοσιαλιστικού Κόμματος, καθώς και την απόρριψη των πολιτικών κομμάτων που έχουν διαμορφώσει την κομματική και πολιτική ζωή εδώ και δεκαετίες. Γνωρίζουμε ακόμα τη δυναμική ανάκαμψη του κινήματος «Ανυπότακτη Γαλλία», και το ιστορικό εκλογικό αποτέλεσμα του υποψηφίου της ριζοσπαστικής Αριστεράς Jean-Luc Mélenchon, το οποίο όμως στάθηκε ανεπαρκές για να αποτρέψει τη μονομαχία μεταξύ της Άκρας Δεξιάς της Marine Le Pen και του «Ακραίου Κέντρου» του Emmanuel Macron.

Περισσότερα...

«Πρώτα η Αμερική»

Οι πρώτες εβδομάδες διακυβέρνησης Τραμπ ήταν μια επίδειξη ισχύος με κυρίαρχα στοιχεία τον εκφοβισμό και τις απειλές προς όλες τις κατευθύνσεις. Ο νέος κανόνας ακούγεται απλός: «Πρώτα η Αμερική» (America first). Προτεραιότητα στο πρόγραμμα της κυβέρνησης Τραμπ φαίνεται να έχει η εγχώρια αμερικανική οικονομία και οι νέες θέσεις εργασίας.

Περισσότερα...

Μόνο ο Τσίπρας μπορεί;

«Μόνο ο Τσίπρας μπορεί να σε βγάλει από το Ευρώ», διαβάζουμε στο εξώφυλλο του περιοδικού Unfollow. Είναι έτσι τα πράγματα;

Περισσότερα...

Οι “αποκαλύψεις” Γκάλμπρειθ για το “Σχέδιο Χ”

Τις τελευταίες ημέρες έχει επανέλθει στο προσκήνιο η συζήτηση σχετικά με το σχέδιο που φέρεται να κατέστρωσε μια ομάδα συμβούλων υπό τον πρώην υπουργό οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, το καλοκαίρι του 2015 και αφορούσε την πιθανότητα αναγκαστικής μετάβασης σε νόμισμα διαφορετικό του Ευρώ. Από το βιβλίο του Γκάλμπρειθ και τις δηλώσεις Γκάλμπρειθ και Βαρουφάκη προκύπτει ότι το εν λόγω σχέδιο αφορούσε πλευρές της βραχυπρόθεσμης διαχείρισης της μετάβασης από το ευρώ σε άλλο νόμισμα. Προκύπτει επίσης ότι επρόκειτο για αμιγώς αμυντική κίνηση απέναντι σε μια πλήρη ασφυξία που θα επιβαλλόταν- όπως και έγινε- από την ηγεσία της Ευρωζώνης και την ΕΚΤ στην ελληνική οικονομία.

Το υποτιθέμενο «σχέδιο» δεν έχει βέβαια κοινοποιηθεί, αλλά ήδη μπορούν να προβληθούν συγκεκριμένες ενστάσεις, έως και κατηγορίες, σε όσα έχουν δηλωθεί. 

Περισσότερα...

Έξοδος – γιατί και για πού;

Το αποτέλεσμα του πρόσφατου βρετανικού δημοψηφίσματος έδειξε ότι υπάρχει μια πραγματική και βαθιά ταξική διαίρεση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για πολλές χώρες της ΕΕ.

Η πάλη των τάξεων έχει επιστρέψει και η κοινωνική σύνθεση των υποστηρικτών της «εξόδου» στη Βρετανία έχει μια σαφή ταυτότητα. Είναι το κατώτερα κοινωνικά στρώματα: η εργατική τάξη και οι φτωχοί. Με λίγα λόγια, είναι τα Βρετανικά λαϊκά στρώματα, των οποίων το εισόδημα,η απασχόληση, η στέγαση, οι κοινωνικές υπηρεσίες κ.λπ. έχουν επηρεαστεί αρνητικά, όπως αποδεικνύεται από τα υπάρχοντα δεδομένα, λόγω της παγκοσμιοποίησης και των πολιτικών λιτότητας των τελευταίων ετών.

Πέρα από ορισμένες σημαντικές χωρικές και δημογραφικές διαφοροποιήσεις – π.χ. η ιδιαίτερη στάση της εργατικής τάξης του Λονδίνου, η έμμεση έκφραση των αποσχιστικών διαθέσεων σε Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία και η υποστήριξη της παραμονής από τη νέα γενιά – που έχουν βεβαίως τη σημασία και την εξήγησή τους, το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος κρίθηκε από όλους και όλες αυτούς που τα τελευταία χρόνια βιώνουν τα αποτελέσματα της συστημικής κρίσης, της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής και της συνεπακόλουθης αποδημοκρατικοποίησης.

Περισσότερα...

Η έξοδος από τα μνημόνια και άλλοι αστικοί μύθοι

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών δήλωσε ότι η Ελλάδα το 2014 θα έβγαινε από τα μνημόνια, αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Σύσσωμα τα συστημικά ΜΜΕ αγκάλιασαν την εν λόγω δήλωση ως απόδειξη του ότι η πιστή εφαρμογή των μνημονίων οδηγεί σε έξοδο από αυτά.

Η εν λόγω προσέγγιση είναι κυρίαρχη στη νεοφιλελεύθερη Ευρώπη, όπως και σε όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις από το 2010 και έπειτα. Εδράζεται στη συλλογιστική ότι η πιστή εφαρμογή μέτρων δημοσιονομικής περιστολής εν μέσω ύφεσης και παρά την ύφεση, θα επαναφέρει σε έναν “ενάρετo” δημοσιονομικό δρόμο την εθνική οικονομία, άρα θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών που κατόπιν θα έρθουν να επενδύσουν στη χώρα, οπότε θα υπάρξει μεγέθυνση και δημοσιονομική “εξυγίανση”.

Πρόκειται για αφήγηση που ανήκει στις πιο σκοτεινές σελίδες της νεοφιλελεύθερης σκέψης και της πολιτικής -έως πολιτικάντικης- προπαγάνδας παγκοσμίως.

Περισσότερα...

Ποιο το μέλλον της Ευρώπης; Οι παρουσιάσεις της ημερίδας

Η ημερίδα με τίτλο Ποιο το μέλλον της Ευρώπης; ήταν η πρώτη από μία σειρά δημόσιων εκδηλώσεων που σχεδιάζει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ερευνών Κοινωνικής και Οικονομικής Πολιτικής (EReNSEP) σε συνεργασία με το RMF για το 2016. Στην ημερίδα συμμετείχαν ακαδημαϊκοί από κορυφαία πανεπιστήμια της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και αλλού. Συμμετείχαν επίσης μέλη από ένα ευρύ φάσμα πολιτικών οργανώσεων που επιδιώκουν ενεργά μια νέα στρατηγική, όπως το Candidatura de'Unidad Popular (CUP) στην Καταλονία, το Parti de Gauche στη Γαλλία, η Πρωτοβουλία για τον Δημοκρατικό Σοσιαλισμό (IDS) στη Σλοβενία και το Die Linke στη Γερμανία. Υπήρξε επίσης ισχυρή ελληνική πνευματική και πολιτική παρουσία.

Περισσότερα...

"Ποιο το μέλλον της Ευρώπης;" Πολιτική εκδήλωση και επιστημονική ημερίδα στη Θεσσαλονίκη

Στις 26-27 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη ημερίδα με τίτλο "Ποιο το μέλλον της Ευρώπης;" με τη συμμετοχή κοινωνικών επιστημόνων και πολιτικών ακτιβιστών από όλη την Ευρώπη, μεταξύ άλλων από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και αλλού. Το βράδυ της 27ης θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή πολιτική εκδήλωση με το ίδιο θέμα και κεντρικούς ομιλητές τον Όσκαρ Λαφοντέν και τον Κώστα Λαπαβίτσα.

Η εκδήλωση σηματοδοτεί τα εγκαίνια του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ερευνών Κοινωνικής και Οικονομικής Πολιτικής, μια νέας πρωτοβουλίας με βάση το Λονδίνο, γραφεία στη Θεσσαλονίκη και μέλη από ολόκληρη την Ευρώπη. Το EReNSEP έχει δύο στόχους. Πρώτον, να παράγει έργο υψηλού επιπέδου και άρτια τεκμηριωμένο, που θα έχει αντίκτυπο στην πολιτική συζήτηση στην Ευρώπη. Δεύτερον, να διοργανώνει εκδηλώσεις και πολιτικές δράσεις, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στο παραγόμενο έργο. Με δυο λόγια, επιχειρεί να συνδυάσει την επιστημονική ανάλυση με στοχευμένες πολιτικές παρεμβάσεις αμφισβητώντας τις κυρίαρχες στρατηγικές στην Ευρώπη.

Περισσότερα...