Καταλονία: Σύγκρουση ελίτ ή λαϊκή εξέγερση;

Συνέντευξη με τον Pablo Sanchez Centellas

O Pablo Sanchez Centellas γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βαρκελώνη. Το καταλανικό μητρικό του όνομα (Centellas) ισπανοποιήθηκε από τη δικτατορία του Primo de Rivera, ενώ το πατρικό του (Sanchez) είναι από τη Μαδρίτη. Ενεργοποιείται για πάνω από 20 χρόνια στα κοινωνικά κινήματα της πόλης, έχοντας ξεκινήσει από το φοιτητικό. Σε αυτή τη συνέντευξη μας μιλά για την εμπειρία της παρουσίας του στην ανάπτυξη των εμβρυακών λαϊκών επιτροπών για την υπεράσπιση του δημοψηφίσματος που η ισπανική κυβέρνηση αποκαλεί «παράνομο» και μοιράζεται μαζί μας κάποιες σκέψεις για την τωρινή κατάσταση και το τι μπορεί να ακολουθήσει.

Περισσότερα...

Διάδρομοι Βρυξελλών: Ερευνούν διασυνδέσεις της ΕΚΤ με την πανίσχυρη «ομάδα των 30»

Το δίλημμα της Ευρώπης: μια θεμελιώδης συζήτηση για το ζήτημα της κυριαρχίας στην Νέα Ισπανική Αριστερά

Η παγκοσμιοποίηση έχει “κολλήσει”. Από το 2008, όπως υπέδειξε ο κύριος σχολιαστής οικονομικών θεμάτων των Financial Times, Martin Wolf, παρατηρείται μια πραγματική στασιμότητα στο διεθνές εμπόριο. Τα οφέλη της αυξημένης ολοκλήρωσης του εμπορίου μέσω της μείωσης των τιμών γίνονται όλο και μικρότερα –το ένα τρίτο του 1% του ΑΕΠ εδώ και δέκα χρόνια παγκοσμίως. Επιπλέον, απόντων των θεσμών που θα μπορούσαν να διανείμουν την αυξημένη απόδοση αυτής της ολοκλήρωσης -σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο- δεν υπάρχει καμία λογική λύση της τρέχουσας κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία να μπορεί να επιτευχθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Περισσότερα...

Η εποχή της διάσπασης

Τώρα είναι η εποχή της διάσπασης. Εν μέσω οικονομικής καταστροφής, γραφειοκρατικής αλαζονείας και αδιαφορίας για τα κοινωνικά ζητήματα, η ελκυστικότητα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος έχει μειωθεί σταθερά τα τελευταία χρόνια. Οι συσσωρευμένες φυγόκεντρες δυνάμεις παίρνουν τώρα το πάνω χέρι. Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) είναι το πρώτο βήμα προς μια διαδικασία διαμελισμού της Ένωσης, που φαίνεται όλο και πιο πιθανή –αν όχι αναπόφευκτη.

Περισσότερα...

Brexit: Πολύ κακό για το τίποτα;

Το «πολύ κακό για το τίποτα», όπως έγραψε ο Σαίξπηρ, ίσως να είναι κάπως υπερβολικό για την περίπτωση του Brexit, αλλά το «πολλή φασαρία για λίγο» θα ήταν απολύτως κατάλληλο. Ακόμη και το παιχνίδι των λέξεων μεταξύ Brexit και Grexit είναι παραπλανητική. Το Grexit σημαίνει ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, θα εκδώσει το δικό της νόμισμα, θα το υποτιμήσει προκειμένου να τονώσει τις εξαγωγές της και θα ενθαρρύνει κατά πάσα πιθανότητα άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της. Το Ηνωμένο Βασίλειο, από την άλλη πλευρά, δεν είναι καν μέλος της ζώνης του ευρώ. Αν το στρατόπεδο του Brexit κερδίσει σε δύο εβδομάδες από τώρα, οι Βρετανοί θα αποχωρήσουν από ορισμένες ευρωπαϊκές συνθήκες. Αυτό παρουσιάζεται σχεδόν ως ζήτημα ζωής και θανάτου αυτές τις μέρες. Δεν είναι. Εφόσον δεν ξέρουμε τι θα έρθει να πάρει τη θέση των παλιών συνθηκών, η διαδικασία είναι σαν το διάσημο ποδήλατο που μόλις έπεσε πάνω στην Κίνα. Τότε, γιατί τόσοι πολλοί δημιουργούν τόσο πολύ θόρυβο και χύνουν τόση μελάνη για αυτό το ασήμαντο γεγονός; Αυτό μπορεί να εξηγηθεί μόνο από τους ευρωπαίους επικοινωνιολόγους και τους συνεργάτες τους στα μέσα ενημέρωσης, που λειτουργούν με βάση το μότο «Κάνε έλεγχο όλων των ζημιών και βεβαιώσου ότι δεν θα εξαπλωθούν». Ο φόβος που οδηγεί κάθε σκέψη και πράξη των ανθρώπων αυτών είναι ότι η Βρετανοί θα αποφασίσουν κατά της Ευρώπης στις 23 Ιουνίου και οι ίδιοι πρέπει να βεβαιωθούν ότι δεν θα ακολουθήσουν και άλλοι. Αλλά αυτός ο πανικός δεν έχει καμία λογική βάση. Η αναλογία μεταξύ μιας εξόδου από την νομισματική ένωση και ενός πιθανού Brexit μεγαλοποιείται, συνειδητά ή ασυνείδητα.

Περισσότερα...

Είτε με Remain είτε με Brexit, η ΕΕ δεν μεταρρυθμίζεται

Η στυγερή δολοφονία της Τζο Κοξ θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο βρετανικό δημοψήφισμα. Οι υπέρμαχοι του Remain υπολογίζουν σε μεταστροφή του εκλογικού σώματος προς όφελός τους. Tο τελικό αποτέλεσμα όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο γιατί το δημοψήφισμα έχει προκαλέσει βαθύτατη ταξική αναταραχή στη Βρετανία.

Περισσότερα...

Η προσφυγική κρίση στην Ελλάδα απειλεί την ΕΕ

Το νέο κύμα προσφύγων στην Ελλάδα έχει δημιουργήσει συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης και αποτελεί άμεση απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε συνδυασμό με την ατελείωτη κρίση της ευρωζώνης και το δημοψήφισμα για το Brexit, το προσφυγικό μπορεί να καταλήξει σε υπαρξιακή κρίση για την ΕΕ το 2016.

Περισσότερα...