Γιατί τόσο μίσος με τον εργατικό κώδικα της Γαλλίας;

Η διάλυση των συλλογικών συμβάσεων στη Γαλλία είναι στρατηγική προτεραιότητα της ΕΕ. Από το 2011, χρησιμοποιεί μεθοδικά τις εξουσίες που τις δόθηκαν από τα νομοθετήματα για την οικονομική διακυβέρνηση για να πιέσει προς την κατεύθυνση αυτή (δείτε το απόσπασμα του άρθρου αυτού για τη Γαλλία ή την περσινή έρευνα του CEO). O Μακρόν επιχειρεί τώρα να υπερκεράσει τις παραινέσεις της ΕΕ, ώστε μια «μεταρρυθμισμένη πλέον Γαλλία» να διαπραγματευτεί με τη Γερμανία που προς το παρόν λέει όχι στις ουσιαστικότερες προτάσεις της για μοίρασμα της πίτας.

Περισσότερα...

H πολιτική διαθήκη του δόκτορος Σόιμπλε

Για κάθε πρόβλημα της ΕΕ λοιπόν από το χρέος ως την ανεργία, η απάντηση του Σόιμπλε είναι να συνεχιστεί η ακραία νεοφιλελεύθερη θεραπεία του που με σιδηρά πυγμή εφάρμοσε από το 2010. Το χειρότερο είναι ότι δεν πρόκειται για την ασήμαντη φωνή ενός έκπτωτου. Η πολιτική αυτή διαθήκη έρχεται αφού έγιναν γνωστοί οι νέοι πολιτικοί συσχετισμοί στη Γερμανία: εκτός του ότι μπήκαν στη βουλή ανοιχτοί υμνητές των ναζιστικών ορδών, το φιλελεύθερο FDP θα πιέσει τη Μέρκελ όσο πιο μακριά από οποιαδήποτε αμοιβαιοποίηση και οικονομική ομοσπονδιοποίηση μπορεί. Το έγγραφο του Δρ. Σόιμπλε μπορεί να χαρακτηρίστηκε «απίστευτα ριζοσπαστικό και διαλυτικό για την Ευρωζώνη» από τον οικονομικό συντάκτη των Financial Times που ακολουθεί την Ευρωζώνη την τελευταία δεκαετία Βόλφγκανγκ Μουνχαου, αλλά χαρακτηρίζεται από απόλυτο πολιτικό ρεαλισμό στα πλαίσια της γερμανικής πολιτικής σκηνής.

Περισσότερα...

Τι δηλώνει η έξοδος στις αγορές;

Πανηγυρίζει η κυβέρνηση γιατί με την επιτυχημένη έκδοση του νέου πενταετούς ομολόγου επιστρέφουμε στην «κανονικότητα». Η αντιπολίτευση, κάνοντας άσφαιρη κριτική, διατείνεται ότι πρόκειται απλώς για επιστροφή στην εποχή Σαμαρά. Στην πραγματικότητα σύσσωμο το μνημονιακό στρατόπεδο πανηγυρίζει τον θρίαμβό του. Αλλά η «κανονικότητα» που ήδη διαμορφώνεται είναι πολύ σκληρή και καθόλου αυτό που οι πολιτικοί φαντάζονται.

Περισσότερα...

Μια ολοένα πιο ανεύθυνη Ένωση

Στις 19 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες εκπρόσωποι της γερμανικής καμπάνιας αλληλεγγύης στην Ελλάδα παρέδωσαν στον Τόμας Βίζερ, συντονιστή του Γιούρογκρουπ, 189 χιλιάδες υπογραφές που συλλέχθηκαν μέσα σε ένα μόλις χρόνο στη Γερμανία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα.

Μετά από επιμονή των Γερμανών αλληλέγγυων ο Αυστριακός ευρωκράτης αναγκάστηκε να δεχτεί να παραλάβει τις υπογραφές με τον όρο ότι δε θα παρθούν φωτογραφίες, αφού το Γιούρογκρουπ είναι απλά… ένα άτυπο όργανο χωρίς επίσημο θεσμικό ρόλο και ως εκ τούτου δε μπορεί να δέχεται αιτήματα των πολιτών. Εκτός από άτυπο, όμως, το Γιούρογκρουπ συμβαίνει να είναι και το ισχυρότερο όργανο της ΕΕ.

Όταν υπογράφηκε το τρίτο μνημόνιο η ελληνική κυβέρνηση απέφυγε να δημοσιευτεί η συγκεκριμένη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων στις οποίες είχε συμφωνήσει. Λίγες μέρες μετά την ψήφιση του στη Βουλή όμως ο Γερούν Ντάισσελμπλουμ  κατέθεσε τη λίστα αυτή στο ολλανδικό κοινοβούλιο ώστε να εγκριθεί  κι εκεί το τρίτο μνημόνιο για την Ελλάδα : η ΕΥΑΘ και η ΕΥΔΑΠ ήταν μέσα σ’αυτή  λίστα.  Ακολουθώντας την κατά γράμμα, η ελληνική κυβέρνηση πέρασε πολυνομοσχέδιο που  παραχώρησε τις ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ στο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων το Σεπτέμβρη του 2016.

Περισσότερα...

Δύο χρόνια μετά τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ

Η πρόσφατη επέτειος των δύο χρόνων από το δημοψήφισμα της 5 Ιουλίου 2015, σε συνδυασμό με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, δίνει την ευκαιρία για μια ψύχραιμη εκτίμηση της κατάστασης της χώρας. Οι κυβερνώντες επιδιώκουν να παρουσιάσουν μια εικόνα δραστικής βελτίωσης, επειδή εφαρμόζουν τα μνημόνια με «φιλικό» τρόπο προς τον λαό. Η παραδοσιακή μνημονιακή παράταξη, που έχει ιδεολογικά θριαμβεύσει, ουσιαστικά συμφωνεί με την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά επιδίδεται σε κλασικού τύπου αντιπολίτευση με ρητορικές κοκορομαχίες. Η πραγματικότητα επί του εδάφους είναι σκληρή και για τη χώρα και το λαό της.

Περισσότερα...

Η εικονική μείωση της ανεργίας

Η ανεργία εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα και οι νέες θέσεις εργασίας ικανοποιούν πλήρως τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρήσεων που επιβίωσαν στην κρίση συγκεντρώνοντας το μεγαλο μερίδιο του τζίρου της οικονομίας. Απόδειξη αυτού η έκθεση της Beta ΑΕΠΕΗ(7) που αναφέρει πως η πλειονότητα των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρειών επέστρεψαν στην κερδοφορία το 2016, μετά από μία εξαετία. Σύμφωνα με την έκθεση, σε σύνολο 193 ισολογισμών, καταγράφεται αύξηση των καθαρών κερδών κατά 114,3% στα 1,009 δισ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών εμφανίζεται μειωμένος κατά 1,7% στα 62,889 δισ. και τα λειτουργικά κέρδη των εισηγμένων αυξημένα κατά 4,8% στα 8,54 δισ. ευρώ. Από τις 101 κερδοφόρες εταιρίες, 41 αύξησαν τα κέρδη τους, 33 υπέστησαν μείωση κερδών και 27 επέστρεψαν σε κέρδη από ζημίες. Στον αντίποδα, από τις 92 ζημιογόνες, οι 25 αύξησαν τις ζημίες τους, 57 τις μείωσαν ενώ 10 εταιρίες επέστρεψαν σε ζημίες από κέρδη.

Περισσότερα...

Η σύγχρονη ιστορία του ελληνικού εμπορίου και η πρόταση χωρικού επαναπροσανατολισμού της Ελληνικής Οικονομίας

Η αναγκαιότητα λοιπόν της παρέμβασης και του σχεδιασμού είναι αναπόδραστη, είναι στην ίδια τη φύση της οικονομίας. Το ζήτημα λοιπόν είναι να επιλέξουμε με ποια χέρια είμαστε. Υπό αυτήν την έννοια, ο κλαδικός και χωρικός προσανατολισμός μιας εθνικής οικονομίας δεν προκύπτει «φυσικά», αντικειμενικά και αναπόδραστα, παρά είναι το αποτέλεσμα των επιλογών περισσότερο ή λιγότερο συγκεντροποιημένων κοινωνικοοικονομικών συμφερόντων. Ποιος είναι λοιπόν ο προσανατολισμός της Ελλάδας και πόσο συνάδει με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, ή πόσο αρμόζει στα συμφέροντα ποιων τάξεων και ποιων κοινωνικών στρωμάτων; 

Περισσότερα...

Κοιτώντας νηφάλια το Γιούρογκρουπ

Η απόφαση του Γιούρογκρουπ στις 15 Ιουνίου ξεκινάει με έξι παραγράφους που καλωσορίζουν τα σκληρά επιπλέον μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να εξασφαλιστούν μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα. Το Γιούρογκρουπ δηλώνει πολύ ικανοποιημένο από τις «μεταρρυθμίσεις» που έχει ήδη κάνει η κυβέρνηση. Στο ίδιο πνεύμα κάνει παραινέσεις για αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων και διαμόρφωση αναπτυξιακής στρατηγικής.

Περισσότερα...

Για την οικοδόμηση ενός αυθεντικού αριστερού διεθνισμού

 

Ο Σέρτζι Κουτίγιας (Sergi Cutillas), σε πρόσφατο άρθρο του με τίτλο: «Για την  οικοδόμηση ενός αυθεντικού αριστερού διεθνισμού» Construint un veritable internacionalisme des delesquerra  καταθέτει την άποψή του σκιαγραφώντας από τη δική του σκοπιά το ιδεολογικό και πολιτικό περίγραμμα της συζήτησης  που θα διεξαχθεί στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ερευνών Κοινωνικής και Οικονομικής Πολιτικής (ΕΔΕΚΟΠ)  στη Βαρκελώνη στις 16-17 Ιουνίου Reshaping sovereignty and achieving equality in Europe  . Ο Καταλανός οικονομολόγος και συγγραφέας του άρθρου εργάζεται   στο Ερευνητικό Κέντρο Ekona, είναι μέλος του ισπανικού τμήματος του ΕΔΕΚΟΠ και ένας από τους αρχιτέκτονες του διεθνούς συνεδρίου με θέμα: «Κυριαρχία και Ισότητα στην Ευρώπη»  που αναμένεται να καθορίσει στο άμεσο μέλλον τη συζήτηση γύρω από τα θέματα που αφορούν στη διαμόρφωση  της νέας ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Περισσότερα...

Η Γαλλία στο σταυροδρόμι

Οι γαλλικές προεδρικές εκλογές σηματοδότησαν μια ανατροπή του πολιτικού σκηνικού και ανέδειξαν τις τάσεις ενός νέου, ακόμη υπό διαμόρφωση, αντιφατικού τοπίου.  Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο Στάθης Κουβελάκης, καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας στον King’s College του Λονδίνου και μέλος του ΕΔΕΚΟΠ, ανιχνεύει τις χαρακτηριστικά του νέου σκηνικού και ειδικότερα τις προκλήσεις για τον πόλο της ριζοσπαστικής αριστεράς που διαμορφώνεται γύρω από τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν και το νεότευκτο σχηματισμό που τον στηρίζει, την ‘Ανυπότακτη Γαλλία’.

Περισσότερα...

Προς τα πού βαδίζει η Τουρκία;

Καταιγισμός αναλύσεων στα Δυτικά ΜΜΕ ακολούθησε τη νίκη του Ερντογάν στο τουρκικό δημοψήφισμα. Η εικόνα ήταν του «μεγάλου χαμένου». Στην Ελλάδα έγινε λόγος για «Πύρρειο νίκη» και μερικοί διείδαν την απαρχή της στρατηγικής καθίζησης της Τουρκίας. Η αντίδραση του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης ήταν όμως πολύ διαφορετική.

Περισσότερα...

Βαθαίνοντας το αφήγημα της ρήξης: Σκέψεις με αφορμή την πρόσφατη μελέτη του ΕΔΕΚΟΠ

Η μαζική προσέλευση στην κατάμεστη Αλκυονίδα για την παρουσίαση της μελέτης του ΕΔΕΚΟΠ για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη ήταν σίγουρα ένδειξη ότι μεγάλο μέρος του κόσμου της αριστεράς και του κινήματος, αλλά ακόμα και απλοί πολίτες, ενδιαφέρεται για συζητήσεις που προσπαθούν να παρουσιάσουν μια τεκμηριωμένη πρόταση για έναν δρόμο εξόδου από τα σημερινά αδιέξοδα, έξω και πέρα από την παραδοσιακά συνθηματολογική προσέγγιση που πολύ συχνά συναντάμε. Από τη μεριά της, η μελέτη του Κώστα Λαπαβίτσα, του Θοδωρή Μαριόλη και του Κώστα Γαβριηλίδη είναι όντως μια σημαντική συνεισφορά. Αποτυπώνει μια εκτίμηση για τον ρόλο της αρχιτεκτονικής του ευρώ στην ελληνική κρίση αλλά και συνολικά στην κρίση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, και περιλαμβάνει μια μεθοδολογία για τη διαδικασία εξόδου από το ευρώ και τη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα, που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη στη ριζοσπαστική αριστερά, με την πολιτική συζήτηση να ξεκινά από αυτή την αφετηρία και μετά. Με αυτό εννοούμε ότι ύστερα από όλη την ελληνική εμπειρία αλλά και την εμπειρία της κρίσης συνολικά στην Ε.Ε. έχει γίνει σαφές ότι παραμονή στην ευρωζώνη σημαίνει απλώς παράταση των μνημονίων και των πολιτικών λιτότητας.

Περισσότερα...

Ερωτήματα από το μέλλον: πολυκομματισμός και λαϊκισμός

Η «μνημονιακή Ελλάδα» με βάση την «αναδιάρθρωση» των κομματικών σχηματισμών πέρασε ιστορικώς σε νέα «πολιτική φάση», κοινωνικής και οικονομικής ζωής, αλλά και κρίσης, αμφίβολης όμως αντιστοίχησης των κομματικών σχηματισμών με τις απαιτήσεις της κοινωνίας. Στην έννοια του πολιτεύματος που καλούνται να λειτουργήσουν τα κόμματα μπορούν να υπάρξουν αναλυτικώς δύο διαστάσεις. Η μια διάσταση αφορά στην εξουσία, όπως αυτή διαρθρώνεται σε διάφορους θεσμούς συνταγματικής και έννομης τάξης. Η άλλη αφορά στην κοινωνία όπως αυτή διαρθρώνεται κυρίως σε συσχετισμό δυνάμεων, όπως κυρίως αυτός ο συσχετισμός διαμορφώνεται σε συγκεκριμένη ιστορική στιγμή. Αυτές οι δύο διαστάσεις συναποτελούν την Πολιτεία. Αφορούν δηλαδή το συνολικό πολιτικό φαινόμενο που αποκαλείται πολιτειακή και κοινωνική συμβίωση. Το κρίσιμο συνεπώς ζήτημα είναι το κάθε «πολιτικό κόμμα», «τί» εκπροσωπεί και «πώς» παρεμβαίνει στο όλο αυτό σύστημα. «Ποιά» είναι δηλαδή η αντιστοίχηση του με το πολιτικό γίγνεσθαι και την κοινωνία.

Περισσότερα...

Χώρα σε πλήρες αδιέξοδο

 

Τον Σεπτέμβριο του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε για δεύτερη φορά τις εκλογές υποσχόμενος «παράλληλο πρόγραμμα» και «ισοδύναμα», αλλά έχοντας στην πραγματικότητα παραδοθεί άνευ όρων στους δανειστές. Οι πανηγυρισμοί του μνημονιακού στρατοπέδου ήταν μεγάλοι. Η Ελλάδα συνέχιζε στην πορεία των μνημονίων και το πολιτικό σύστημα είχε πλέον απαλλαγεί από τα εντός του ΣΥΡΙΖΑ «βαρίδια». Κανένα από τα κόμματα της νέας Βουλής δεν αποτελούσε κίνδυνο για την πολιτική και κοινωνική εξουσία στην Ελλάδα. Η σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2017 είναι καταλυτική.

Περισσότερα...

Για την ενότητα των αντιμνημονιακών δυνάμεων και την απόφαση του λαού

Πρόσφατα διεξήχθη στην Αθήνα, επ’ αφορμής της παρουσίασης του βιβλίου της Νάντιας Βαλαβάνη, εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν διάφορα πολιτικά πρόσωπα του λεγόμενου αντιμνημονιακού χώρου. Ένα μέρος του κόσμου που παρακολούθησε από κοντά ή εξ αποστάσεως είχε την ελπίδα ότι θα γινόταν αυτή η συνάντηση αφορμή για μια μετωπική, ενωτική προσπάθεια. Παρά τις προτάσεις που κατατέθηκαν σε αυτό το πλαίσιο, λίγες ημέρες μετά διεφάνη ότι η προσπάθεια έπεσε στο κενό ή τουλάχιστον ότι καρκινοβατεί.

Περισσότερα...