Η ελίτ και οι χειρώνακτες

Η κυβέρνηση «υποτάσσεται» σταδιακά, όπως και οι προηγούμενες, στις επιταγές του ΟΟΣΑ και της τρόικας για ένα ακόμα πιο ταξικό εκπαιδευτικό σύστημα, ένα σύστημα με το οποίο καταργείται σταδιακά η κοινωνική και ταξική κινητικότητα μέσω της εκπαίδευσης.  Μια σειρά από  μέτρα οδηγούν έναν σημαντικό αριθμό μαθητών εκτός τυπικής εκπαίδευσης ενώ το νέο λύκειο θα είναι δύο ταχυτήτων, ένα που θα δίνει εθνικό απολυτήριο και ένα που θα οδηγεί σε ανώτερες σπουδές, για όλο και μικρότερο αριθμό μαθητών.  

Περισσότερα...

Η Επανάσταση του Πληκτρολογίου

Ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλώντας «στο Κόκκινο» το πρωί της Δευτέρας, τόνισε ότι το θέμα της επιμέλειας του ανήλικου γιού της Πόλας Ρούπα και του Νίκου Μαζιώτη  «επιλύθηκε σε 48 ώρες, με την κινητοποίηση όλων των εμπλεκομένων σε ημέρες αργίας, κατά συνέπεια δεν υφίσταται θέμα καθυστέρησης». Πόσο υποκριτική μπορεί να ακούγεται η δήλωση ενός θεσμικού οργάνου, όταν γίναμε όλοι μάρτυρες ενός χρονικού όπου το αυτονόητο είναι παράλογο και όπου η γνωστή ρήση «κάθε τι το νόμιμο είναι και ηθικό» γίνεται αντικείμενο αμφισβητήσεων ή επιδέχεται ερμηνείες και οι νόμοι χρησιμοποιούνται κατά περίπτωση;

Περισσότερα...

Μορφές συστημάτων υγείας και τρόποι κρατικής παρεμβατικότητας

Εκτός από την ιστορική προσέγγιση, που ανέδειξε τους λόγους για τη συγκρότηση της πολιτικής υγείας, η οικονομική προσέγγιση μπορεί να ερμηνεύσει τους λόγους κρατικής παρέμβασης στον τομέα της υγείας.

Περισσότερα...

Ένα σχόλιο για το προσφυγικό-μεταναστευτικό

«Ο Χέγκελ κάνει κάπου την παρατήρηση ότι όλα τα μεγάλα κοσμοϊστορικά γεγονότα και πρόσωπα παρουσιάζονται, σαν να λέμε, δυο φορές. Ξέχασε όμως να προσθέσει: την μια φορά σαν τραγωδία, την άλλη σαν φάρσα.» (Καρλ Μαρξ, Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη)

Περισσότερα...

Οι σοδομίτες

Η ιδέα της θεοξενίας, ότι δηλαδή ο ξένος μπορεί και να είναι μεταμφιεσμένος θεός, κι επομένως τον αντιμετωπίζουμε με σεβασμό, γενναιοδωρία και ευγένεια, έχαιρε ευρύτατης αποδοχής στην κλασική αρχαιότητα κι ενσωματώθηκε εξαρχής στη χριστιανική ηθική. Παραδειγματικά προβάλλεται στην ιστορία της γέννησης, μέσα στη φάτνη, του πρόσφυγα, ή μάλλον λαθρομετανάστη, σύμφωνα με την ανατριχιαστική σημερινή ορολογία, Ιησού.

Περισσότερα...