Το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (European Research Network on Social and Economic Policy, EReNSEP) είναι μία ανεξάρτητη αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με βάση το Λονδίνο και γραφεία στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε στις αρχές του 2016 με σκοπό να συμβάλει στην πολιτική συζήτηση στην Ευρώπη.

Το Δίκτυο φέρνει σε επαφή εμπειρογνώμονες από ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων, όπως η κοινωνιολογία, η οικονομική και η πολιτική επιστήμη και συνδέει ερευνητές, ακτιβιστές και οργανώσεις από αρκετές χώρες της Ευρώπης.

Μέσα από δημοσιεύσεις σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και της κοινωνίας, καθώς και δημόσιες εκδηλώσεις υψηλής προβολής, το EReNSEP στοχεύει να συμβάλει στην πολιτική συζήτηση. Βασικός του στόχος είναι η παραγωγή πολιτικών προτάσεων, που θα προσφέρουν συγκεκριμένες και εφικτές εναλλακτικές λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στις μέρες μας.

Οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την μεγάλη κρίση του 2007-2009 κυριαρχούνται από λιτότητα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Τα αποτελέσματα υπήρξαν φτωχά με όρους ανάπτυξης, απασχόλησης και εισοδημάτων. Καθοριστική αιτία αυτής της αποτυχίας είναι η Οικονομική και Νομισματική Ένωση, η οποία έχει γίνει μοχλός δομικών ανισορροπιών στην Ευρώπη, καθώς επίσης λιτότητας και ανισότητας. Οι πολιτικές επιπτώσεις φαίνονται ξεκάθαρα στην άνοδο του Ευρωσκεπτικισμού και στην ανυσηχητική ενδυνάμωση της άκρας Δεξιάς στην Ευρώπη.

Η θέση του EReNSEP είναι κριτική απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική και θεωρία στην οικονομική επιστήμη και άλλα πεδία. Πιστεύουμε ότι η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως εναλλακτική νομισματική πολιτική και ότι οι αγορές και το κεφάλαιο θα πρέπει να τεθούν υπό έλεγχο προς όφελος των εργαζομένων και της κοινωνίας γενικότερα. Είναι επίσης καιρός να αναθεωρήσουμε τη σχέση ανάμεσα στο εθνικό κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν η αλληλεγγύη πρόκειται να ριζώσει πραγματικά στην Ευρώπη.

 

 

Η ΟΜΑΔΑ

 

Ο Josep Maria Antentas Collderam είναι Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης (UAB). Υπήρξε ακτιβιστής σε κινήματα κατά της παγκοσμιοποίησης. Είναι μέλος των Anticapitalistas, ενός ριζοσπαστικού αριστερού ρεύματος στην Καταλονία και στο Ισπανικό Κράτος, το οποίο είναι κομμάτι των Podemos. Δημοσιεύει συχνά σε επιστημονικά περιοδικά και εφημερίδες αναλύοντας τις πολιτικές διαδικασίες της νεοφιλελεύθερης εποχής και ειδικεύεται στην πολιτική δυναμική του Ισπανικού Κράτους. Το 2011 συμμετείχε ενεργά στο «Κίνημα των πλατειών» και έπειτα στην ίδρυση νέων πολιτικών πρωτοβουλιών, που σήμερα πρωταγωνιστούν στην πολιτική σκηνή του ισπανικού κράτους.

 

Ο Joaquim Arrufat Ibáñez, πιο γνωστός ως Quim Arrufat, είναι πρώην βουλευτής του CUP (Popular Unity Candidacy) στο κοινοβούλιο της Καταλονίας. Είναι Καταλανός πολιτικός επιστήμονας και κοινωνικός ακτιβιστής. Ήταν αναπληρωτής του Κοινοβουλίου της Καταλονίας για το CUP την περίοδο 2012-2015, οπότε και ορίστηκε αναπληρωτής ομιλητής της Κοινής Ομάδας. Από το 2009 ως το 2012 ήταν δημοτικός σύμβουλος με το CUP στην πόλη Vilanova i la Geltrú. Μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος του τομέα διεθνών σχέσεων του CUP. Ειδικεύεται στα ζητήματα κυριαρχίας των κοινοτήτων χωρίς την παρουσία του Κράτους. Συμμετέχει πολιτικά στο κίνημα για την ανεξαρτησία των Κούρδων. Μιλάει επτά γλώσσες: Καταλανικά, Αγγλικά, Ισπανικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Αραβικά και Τούρκικα.

 

H Μάρτζυ Μπασλή σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι πτυχιούχος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τομέα Αμερικανικών Σπουδών του Α.Π.Θ. με ειδίκευση στο Αμερικανικό Θέατρο, και Διδάκτορας του Τομέα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας με αντικείμενο Διατριβής τη Συγκριτική Λογοτεχνία (Henry James, Γρηγόριος Ξενόπουλος). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στην Θεατρολογία, την Ψυχολογία, τη Δραματοθεραπεία, τη Λογοτεχνία και την Παιδαγωγική. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, ως Λέκτορας σε ιδιωτικό κολλέγιο στη Θεσσαλονίκη.

 

Ο Δημήτρης Μπελαντής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι Δικηγόρος και Δρ. Συνταγματικού Δικαίου, μέλος της «Κίνησης για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της Εποχής μας». Από το 1988 ασκεί μαχόμενη δικηγορία. Η διδακτορική διατριβή του με θέμα «Αντιτρομοκρατική νομοθεσία και αρχή του κράτους δικαίου» εκδόθηκε το 1997 (εκδόσεις «Δίκαιο και οικονομία»). Ενεργοποιείται στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και είναι μέλος της διοίκησής του. Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων σε εφημερίδες και έντυπα της ευρύτερης Αριστεράς. Μερικά από τα έργα του: “Αναζητώντας τον εσωτερικό εχθρό” (Προσκήνιο, 2005), “Η Ουλρίκε μετά το θάνατο της Μάινχοφ” (Βιβλιοπέλαγος, 2006, 2007, 2009). Ακόμα συμμετείχε σε συλλογικά έργα με πιο πρόσφατο το “Κυβέρνηση της Αριστεράς” (εκδόσεις Τόπος, 2013).

 

Ο Josep Manel Busqueta i Franco είναι Καταλανός οικονομολόγος και συγγραφέας, μέλος του συλλόγου Seminari d'Economia Crítica Taifa. Έχει εργαστεί ως σύμβουλος για την κυβέρνηση της Βενεζουέλας υπό τον Hugo Chávez. Μετά από αυτή την εμπειρία έχει δημοσιεύσει αρκετά άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες για την εξέλιξη της Βολιβιανής επαναστατικής διαδικασίας. Από ένα κριτικό και μαρξιστικό υπόβαθρο βοήθησε να γίνουν δημοφιλείς οι θεωρίες της κρίσης, της συνεργατικής οικονομίας και της οικονομικής κυριαρχίας, δημοσιεύοντας έργα παντού στην Καταλανική επικράτεια. “Η εποχή των ορνέων”, το πρώτο του προσωπικό βιβλίο, θεωρήθηκε best seller κριτικής σκέψης για το 2013. Είναι μέλος του CUP (Popular Unity Candidacy) και πρώην βουλευτής του κοινοβουλίου της Καταλονίας κατά το ενδέκατο νομοθετικό σώμα (2015).

 

Η Ζωή Χασιούρα γεννήθηκε και κατοικεί στη Νάουσα Ημαθίας. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στη Σχολή Νομικών Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 2008 εργάζεται στο Οικονομικό Τμήμα του Δήμου Νάουσας ως υπεύθυνη τήρησης του διπλογραφικού συστήματος λογιστικής παρακολούθησης. Επί δεκατρία χρόνια άσκησε το λογιστικό επάγγελμα με την ιδιότητα του ελεύθερου επαγγελματία. Είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου και κατέχει την άδεια άσκησης Λογιστή – Φοροτεχνικού Α’ τάξης. Είναι μέλος του μητρώου εισηγητών του Επιμελητηρίου με εκπαιδευτικό αντικείμενο τη Λογιστική. Κατέχει Πιστοποίηση Εκπαιδευτικής Επάρκειας Εκπαιδευτών Ενηλίκων του ΕΟΠΠΕΠ με συνεχή διδακτική δράση σε Δημόσια και Ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης Ενηλίκων. Συμμετέχει σε προγράμματα επιμόρφωσης και μετεκπαίδευσης με αντικείμενο την Οικονομική Διαχείριση Οργανισμών και τη Δημόσια Διοίκηση γενικότερα. Είναι μέλος του συνδικαλιστικού φορέα ΠΟΕ – ΟΤΑ και ενεργό μέλος πολιτιστικών και λαογραφικών σωματείων της πόλης μόνιμης διαμονής της.

 

Ο Sergi Cutillas είναι οικονομολόγος και ερευνητής στο Ekona Research Center, μέλος του Observatory on Debt in Globalization (ODG) και ακτιβιστής για το Plataform for a Citizen Audit of the Debt (PACD). Ως οικονομολόγος συνεργάζεται με τον Κώστα Λαπαβίτσα, ο οποίος είναι και επιβλέπων καθηγητής της διδακτορικής του διατριβής στο SOAS. Μέσα από το έργο του ασκεί κριτική στη διαδικασία της ολοκλήρωσης μέσα στην Ευρωζώνη. Είναι μέλος της Επιτροπής Αλήθειας του Ελληνικού Χρέους, η οποία δημιουργήθηκε από την πρώην Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου Ζωή Κωνσταντοπούλου με συντονιστή τον Éric Toussaint. Στόχος της επιτροπής ήταν ο λογιστικός έλεγχος του ελληνικού χρέους και η παροχή νομικών συμβουλών για την άρνηση αποπληρωμής του παράνομου χρέους. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνουν την τραπεζική δομή της Ευρωζώνης.

 
Ο Will Denayer σπούδασε πολιτικές επιστήμες στις Βρυξέλλες. Ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Leiden με τη διατριβή του πάνω στην πολιτική σκέψη της Hannah Arendt. Έκτοτε έχει υπάρξει ερευνητής στο University of Louvain, στο Ghent University και το Trinity College (University of Dublin). Έχει διδάξει στο University of Cork. Έχει γράψει άρθρα σχετικά με τον Marx, την Arendt, τον Benjamin, τον Heidegger, τον Foucault, τον Ellul, τον Girard και τον Polanyi. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ανάλυση του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, την κρίση της ευρωζώνης, τον Κεϋνσιανισμό, την ανάπτυξη και παγκοσμιοποίηση, την κλιματική αλλαγή και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πιστεύει πως προκειμένου να μετριαστεί η κλιματική αλλαγή, είναι απαραίτητη η αναπροσαρμογή της βιομηχανίας και η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πως τα απαραίτητα κεφάλαια για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία βρίσκονται στις γερμανικές τράπεζες. Κάθε ευρωπαϊκό αναπτυξιακό πρόγραμμα θα πρέπει να προσανατολίζεται στην μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων. Ο Will εργάζεται για το Flassbeck-economics.
 

Ο Γιώργος Διαγουρτάς γεννήθηκε στην Πάτρα το 1981. Έλαβε πτυχίο Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς και μεταπτυχιακό τίτλο (Master of Science) στα “Εφαρμοσμένα Οικονομικά” από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών. Η διπλωματική του εργασία είχε τίτλο «Επενδύσεις Περιβαλλοντικής Προστασίας και η επίδρασή τους στην παραγωγικότητα: Μια κλαδική προσέγγιση», μέρος της οποίας δημοσιεύθηκε σε επιστημονικό οικονομικό περιοδικό (2015). Από το 2011 εργάζεται ως λογιστής-φοροτεχνικός και συντάσσει οικονομικές μελέτες. Είναι ενεργό μέλος της Περιφερειακής Παράταξης «Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας». Παρακολουθούσε ως εκπρόσωπός της για δύο χρόνια την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Είναι συντονιστής του συντονιστικού οργάνου της παράταξης. Στις εκλογές του 2014 ήταν υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με την παράταξη. Στις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου του 2013 ήταν υποψήφιος με την ΣΥΝ.ΑΡ.Ο.Ε.

 

Ο Cédric Durand είναι οικονομολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο 13 του Παρισιού. Το έργο του ακολουθεί την παράδοση της μαρξιστικής και της γαλλικής κανονιστικής πολιτικής οικονομίας. Είναι μέλος του Centre d’économie Paris Nord και συνδέεται με το CEMI (EHESS). Συμμετέχει στην συντακτική επιτροπή του
Revue d’économie industrielle και του διαδικτυακού περιοδικού ContreTemps.

Website
 

Ο Heiner Flassbeck σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Saarland στη Γερμανία, με ειδίκευση στη νομισματική και πιστωτική πολιτική, τις θεωρίες κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων και τη γενική φιλοσοφία των επιστημών. Απέκτησε το διδακτορικό του στα οικονομικά από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και το 2005 ανακηρύχθηκε επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου.

Από το 1976 ως το 1980 εργάστηκε στο German Council of Economic Experts στο Wiesbaden και στη συνέχεια στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας μέχρι το 1986. Υπήρξε επικεφαλής του τμήματος μακροοικονομίας του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) στο Βερολίνο από το 1988 ως το 1998, και Υφυπουργός στο Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας την περίοδο 1998-1999, υπεύθυνος για διεθνή ζητήματα, την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Από το 2000 εργάζεται για τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και συγκεκριμένα για το United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD). Από το 2003 ως το 2012 ήταν Διευθυντής του Τμήματος Παγκοσμιοποίησης και Στρατηγικών Ανάπτυξης. Ήταν ο συντονιστής στην προετοιμασία του Trade and Development Report του UNCTAD. Ήταν παρών στις συναντήσεις των Υπουργών Οικονομικών των G20 από το 2010 μέχρι το 2012. Από τον Ιανουάριο του 2013 είναι διευθυντής του Flassbeck-Economics, που παρέχει αναλύσεις πάνω στα παγκόσμια μακροοικονομικά ζητήματα.

Website | Facebook | @HFlassbeckEcon

 

Ο Ramón Franquesa είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης (UB). Η έρευνά του αφορά ζητήματα διαχείρισης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κοινωνικής οικονομίας και τις διεργασίες των μη καπιταλιστικών οικονομικών οργανισμών. Την δεκαετία του ’80 συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής με το Lomonosov Πανεπιστήμιο της Μόσχας (LMSU), που του επέτρεψε να γίνει μάρτυρας της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης και της ταχείας μετάβασης της Ρωσίας στον καπιταλισμό. Είναι ακτιβιστής της Πλατφόρμας για την Έξοδο από το Ευρώ και έχει γράψει εκτενώς για την ανάγκη του Ισπανικού Κράτους να εγκαταλείψει το Ευρώ και την ΕΕ.

 

Η Iolanda Fresnillo είναι κοινωνιολόγος, ερευνήτρια στο Ekona Research Center και ακτιβίστρια για την Πλατφόρμα Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους από τους Πολίτες (PACD). Τις τελευταίες δύο δεκαετίες συμμετέχει σε κινήματα κατά του χρέους, παλεύοντας ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και στην αποπληρωμή του παράνομου χρέους. Ειδικεύεται σε θέματα χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κυριαρχίας ως σύμβουλος του CUP (Popular Unity Candidacy).

 

Ο Κωνσταντίνος Γαβριηλίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Σπούδασε αγρονόμος και τοπογράφος μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με ειδίκευση στην χωροταξία και το περιβάλλον. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. Έχει διατελέσει πρόεδρος του Συλλόγου Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών στον ΠΣΑΤΜ τμήμα Δυτ. Ελλάδας, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργοληπτών Αχαΐας (μέλος της ΠΕΣΕΔΕ) και είναι εκλεγμένο μέλος της κεντρικής αντιπροσωπείας του ΤΕΕ. Έχει λάβει μέρος σε κινήματα κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού (φράγμα Πείρου-SaveGreekWater), στην διαχείριση των απορριμμάτων (ΠΡΩΣΥΝΑΤ) και είναι ιδρυτικό μέλος και (πρώην) άμισθος πρόεδρος κοινωνικού συνεταιρισμού στην Πάτρα που κάνει Ανακύκλωση στην Πηγή με επιτυχία από τον Νοέμβριο του 2013. Τον Μάιο του 2014 ήταν υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας στις Αυτοδιοικητικές εκλογές, οπότε και εκλέχτηκε περιφερειακός σύμβουλος στο Π.Σ. Δυτικής Ελλάδας και είναι μέλος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

 

 

Η Στέλλα Κουτσογιάννη γεννήθηκε στη Νάουσα το 1974. Φοίτησε στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή. Εδώ και δεκαπέντε χρόνια ασκεί μάχιμη δικηγορία. Το 2010 ολοκλήρωσε διετή κύκλο σεμιναρίων στην Ειδική Εκπαίδευση στο Τμήμα Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η διπλωματική της εργασία αφορά τα δικαιώματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην εκπαίδευση. Μιλά τρεις γλώσσες. Συμμετέχει ενεργά σε διάφορες κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

 

Ο Στάθης Κουβελάκης έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην φιλοσοφία στο University of Paris 10 και το διδακτορικό του στην πολιτική φιλοσοφία στο University of Paris 8. Έχει διδάξει στο University of Paris 8 και υπήρξε ερευνητικός συνεργάτης του University of Wolverhampton έως το 2003, όταν και έγινε Καθηγητής στο King's College. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως τον Μαρξ και την μαρξιστική παράδοση, την γερμανική φιλοσοφία και την σύγχρονη Κριτική Θεωρία. Η έρευνά του επικεντρώνεται στον σχηματισμό της πολιτικής σκέψης του Μαρξ, την τροχιά των Νέων Εγκελιανών και την κριτική του πολιτικού φιλελευθερισμού. Επίσης ασχολείται με την σύγχρονη Γαλλική Πολιτική και την ιστορία των κοινωνικών συγκρούσεων στην Γαλλία. Το έργο του περιλαμβάνει τη μελέτη του σχηματισμού της μαρξιστικής θεωρίας στο (πολιτικό, πνευματικό και πολιτιστικό) περιεχόμενο των ευρωπαϊκών επαναστάσεων του 1848 και στις συνέπειές τους. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής των γαλλικών περιοδικών “Contretemps” και “La Pensée” και της σειράς βιβλίων “Groupe dEtudes Sartriennes” και “Historical Materialism” των Ακαδημαϊκών Εκδόσεων Brill στην Ολλανδία.

 

Ο Κώστας Λαπαβίτσας σπούδασε οικονομικά στην Αγγλία. Ειδικεύεται σε χρηματοπιστωτικά θέματα και στην ιαπωνική οικονομία. Έχει διδάξει οικονομικά σε μεγάλα πανεπιστήμια της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ιαπωνίας και η έδρα του είναι στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Μελετών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Πολυγραφότατος σε τρεις γλώσσες, συγγραφέας σημαντικών βιβλίων στα Οικονομικά καθώς και πληθώρας επιστημονικών άρθρων, με πλήθος ομιλιών ανά τον κόσμο και τακτική παρουσία στα παγκόσμια ΜΜΕ, ο Κώστας Λαπαβίτσας είναι σήμερα ένας από τους λίγους ετερόδοξους οικονομολόγους, προερχόμενος από την μαρξιστική παράδοση, που έχει διεθνή αναγνώριση.

Γνώστης των οικονομικών της ανάπτυξης και με μία σύγχρονη διεισδυτική ανάλυση για τα κρίσιμα πολιτικά και οικονομικά ζητήματα της εποχής μας, οι απόψεις του φιλοξενούνται συνεχώς και με αμείωτο ενδιαφέρον στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά, ασιατικά και αμερικανικά ενημερωτικά δίκτυα. Από το 2010 συμμετέχει με δυναμικό τρόπο στις κινηματικές και πολιτικές δράσεις στην Ελλάδα εναντίον της μνημονιακής καταστροφής. Το 2015 εκλέχτηκε ως ανεξάρτητος συνεργαζόμενος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική περιφέρεια της Ημαθίας, παρουσιάζοντας σημαντικό κοινοβουλευτικό έργο. Τον Σεπτέμβριο του 2015 σταμάτησε τη συνεργασία του με τον ΣΥΡΙΖΑ μένοντας σταθερός στις αρχές του και αρνούμενος να ψηφίσει το τρίτο Μνημόνιο.

Blog | Facebook | @C_Lapavitsas

 

Ο Θεόδωρος Μαριόλης είναι Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Τμήμα Δημοσίας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποφοίτησε από τη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και έχει πάρει το Διδακτορικό του στα Οικονομικά από το Τμήμα Δημοσίας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνουν τη Σραφφαϊανή, Μαρξιστική και Κεϋνσιανή Οικονομία, τη Διεθνή Οικονομία, την Ανάλυση Εισροών-Εκροών, τη Θεωρία Ενδογενών Οικονομικών Διακυμάνσεων και την Ιστορία Οικονομικής Σκέψης. Είναι συγγραφέας πολυάριθμων βιβλίων και άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά. Είναι μέλος της Ελληνικής Ένωσης Μηχανολόγων και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, του International Input-Output Association, του Royal Economic Society (2008-2009), του International Initiative for Promoting Political Economy (IIPPE), της Επιστημονικής Εταιρείας Πολιτικής Οικονομίας, του World Economics Association, της Ερευνητικής Ομάδας στην Πολιτική Οικονομία του Τμήματος Οικονομικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2014-2016), Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών Δημήτρης Μπάτσης (2015-) και Διευθυντής της Ομάδας Μελέτης Σραφφαïανών Οıκονομıκών (Τμήμα Δημóσıας Δıοíκησης, Πάντειο Πανεπιστήμιο; 2006-)

Web page | New Book
 

Ο Σπύρος Μαρκέτος διδάσκει ιστορία των ιδεών στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 2015 υπήρξε μέλος της Επιτροπής Αληθείας Δημοσίου Χρέους του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Είναι συγγραφέας των βιβλίων "Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου και η εποχή του. Αντινομίες του μεταρρυθμιστικού σοσιαλισμού" (1998) και "Πώς φίλησα τον Μουσολίνι! Τα πρώτα βήματα του ελληνικού φασισμού" (2006). Είναι ενεργό μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

 

Ο Albert Medina Català σπούδασε οικονομικά στο Pompeu Fabra Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Υπήρξε ακτιβιστής και συνδέθηκε με μια αρκετές μαρξιστικές οργανώσεις. Σήμερα τα ενδιαφέροντά του εστιάζονται στην Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, τόσο σε πολιτικό όσο και σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Είναι μέλος της Πλατφόρμας για την Έξοδο από την Ευρωζώνη και έχει συμβάλει ως συγγραφέας στο συλλογικό έργο με τίτλο "Πώς θα απαλλαγούμε από το ευρώ" (Icaria Editorial, Ramon Franquesa ed).

 

Ο Καλλίνικος Νικολακόπουλος είναι απόφοιτος του αμερικάνικου κολεγίου Ανατόλια, οικονομολόγος (πτυχιούχος οικονομικών επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κάτοχος μεταπτυχιακού διοίκησης επιχειρήσεων στην τραπεζική–χρηματοοικονομική και μεταπτυχιακού προγράμματος ειδίκευσης στα οικονομικά και διοίκηση μονάδων υγείας) και αναλυτής πληροφοριακών συστημάτων (κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στα πληροφοριακά συστήματα). Έχει εργασθεί ως βοηθός ερευνών στο τμήμα δημόσιων οικονομικών στο Κέντρο Προγραμματισμού και οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ως ερευνητής στην ΕΣΥΕ (νυν ΕΛΣΤΑΤ), ως αναλυτής μάρκετινγκ στη φαρμακευτική εταιρία GLAXO και ως υπάλληλος του Υπουργείου Οικονομικών. Έχει διδάξει μαθήματα των ειδικοτήτων του στα δημόσια ΙΕΚ Σερρών και Ιωαννίνων. Έχει ασχοληθεί με τις αιτίες και τις επιπτώσεις της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-8, την κρίση υπερχρέωσης της Ελλάδας και άλλων χωρών, τις ασκούμενες πολιτικές του ΔΝΤ, της ΕΕ και άλλων διεθνών οργανισμών και με θέματα οικονομικών και διοίκησης μονάδων υγείας. Είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και της Ελληνικής Εταιρείας Μάνατζμεντ Υπηρεσιών Υγείας.

 

Η Εβίτα Νόλκα σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και είναι πτυχιούχος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με ειδίκευση στις Στρατηγικές Σπουδές και τη Διεθνή Πολιτική. Η διπλωματική της εργασία πραγματεύεται τις σχέσεις της Λιβύης με τη Δύση την περίοδο του κανταφικού καθεστώτος. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ευρωπαϊκή οικονομική κρίση στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Μιλάει τέσσερις γλώσσες. Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα ως υπεύθυνη επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων και εργάζεται εθελοντικά σε μια σειρά από μη κερδοσκοπικούς συλλόγους.

 

Η Βασιλική Σιμάκη είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Centre for Languages and Literature στο Πανεπιστήμιο της Lund, Σουηδία. Εργάζεται επίσης για το Τμήμα Eπιστήμης των Υπολογιστών του Linnaeus University, Växjö, Σουηδία. Έλαβε το διδακτορικό της από το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα «Κοινωνιογλωσσική μελέτη δεδομένων κειμένου από τον Παγκόσμιο Ιστό» το 2015. Το 2008 έλαβε το πτυχίο της στην Ελληνική Φιλολογία και Γλωσσολογία από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το 2010 έλαβε Master of Research στην Υπολογιστική Γλωσσολογία από το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την Υπολογιστική Γλωσσολογία, Εξόρυξη Κειμένου, Ανάλυση Συναισθήματος και Στάσης του ομιλητή, Ανάλυση Κειμένου από Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, Κοινωνιογλωσσολογία, Κειμενογλωσσολογία. Μιλάει άπταιστα αγγλικά και γαλλικά. Έχει συμμετάσχει σε κοινωνικά και εκπαιδευτικά κινήματα.

 

Ο Στέργιος Σκαπέρδας είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Irvine. Γεννήθηκε στην Ελλάδα, πήρε το πτυχίο του στα Οικονομικά από το Reed College και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές του σπουδές στα Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Η έρευνα του εξετάζει τις συνθήκες κατά τις οποίες ανεξάρτητα άτομα, αλλά και ευρύτερα σύνολα, μπορούν να επιβιώσουν όχι μόνο παράγοντας και ανταλλάσσοντας αγαθά αλλά και παίρνοντας –οικειοποιώντας– την παραγωγή κάποιου άλλου. Με επίκεντρο αυτή τη βασική αρχή συναλλαγής και οικειοποίησης, ανέπτυξε ένα θεωρητικό πλαίσιο που επιτρέπει την μελέτη ποικίλων οικονομικών και πολιτικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων του οργανωμένου εγκλήματος, την εμφάνιση του κράτους και της διακυβέρνησης, των εμφυλίων πολέμων και άλλων μορφών εγχώριων συγκρούσεων, καθώς και των συνεπειών της παγκοσμιοποίησης υπό την παρουσία της ανασφάλειας. Τα άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα περιοδικά οικονομικών και πολιτικών επιστημών, όπως το American Economic Review, το American Political Science Review Economic Journal, το Journal of Conflict Resolution, το Journal of Economic Theory και το Journal of International Economics.

Συνεργάζεται επίσης με το Center for the Study of Democracy, το Institute for Mathematical Behavioral Sciences και το Global Peace and Conflict Studies Center. Είναι ερευνητικός συνεργάτης του Κέντρου για την Έρευνα των Εμφυλίων Πολέμων του Ινστιτούτου Ειρηνευτικών Ερευνών στο Όσλο, ερευνητικός συνεργάτης του CESifo Research Network στο Μόναχο, και συνεργάζεται με το Network on Polarization and Conflict της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει υπάρξει σύμβουλος για ζητήματα εμφύλιων πολέμων και συγκρούσεων για την Παγκόσμια Τράπεζα και το World Institute for Development Economics Research/United Nations University (WIDER/UNU) στο Ελσίνκι, το Andean Development Fund (CAF) και το Center for International Development του Harvard University. Η έρευνά του χρηματοδοτείται από το National Science Foundation και από το John D. and Catherine T. MacArthur Foundation.

 

Ο Antoni Soy i Casals είναι Καθηγητής Εφαρμοσμένων Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και ειδικός σύμβουλος δημόσιων διοικήσων. Εξελέγη δήμαρχος της Argentona (1999-2006) και από το 2003 ως το 2007 ήταν επίσης Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας των Δήμων της Καταλονίας και Αντιπρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου του Maresme. Τον Δεκέμβριο του 2006 διορίστηκε Υφυπουργός Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας της καταλανικής κυβέρνησης, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2011. Τον Δεκέμβριο του 2010 διορίστηκε Κοσμήτορας της Σχολής Επιχειρήσεων και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Vic. Τον Νοέμβριο του 2012 επέστρεψε στη θέση του Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.

Οι τομείς εξειδίκευσής του περιλαμβάνουν την οικονομία και τις πολιτικές της Ευρώπης, την ανάπτυξη και την περιφερειακή πολιτική, την βιομηχανική και επιχειρηματική πολιτική, την δημόσια διοίκηση. Έχει δημοσιεύσει ένα ευρύ φάσμα μελετών σχετικά με αυτά τα πεδία εξειδίκευσης. Κατά καιρούς έχει συνεργαστεί με αρκετούς διεθνείς οργανισμούς συμπεριλαμβανομένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μια σειρά από ισπανικά υπουργεία και υπουργεία αυτόνομων κοινοτήτων, αρκετά εθνικά και διεθνή πανεπιστήμια, τον ΟΟΣΑ, την UNESCO, το γαλλικό Commissariat Général du Plan, το Γαλλικό Υπουργείο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας και την αυτονομημένη περιοχή Friuli-Venezia Giulia στην Ιταλία. Μιλάει Καταλανικά, Ισπανικά, Γαλλικά, Αγγλικά, Ιταλικά και Πορτογαλικά.

Blog | @antonisoy | New Book

 

Ο Joan Tafalla είναι δάσκαλος και μέλος της ένωσης Espai Marx and El Caracol Maya, καθώς επίσης και συγγραφέας του “ A Jacobin priest: Jacques-Michel Coupe ” και του “Historical Atlas of the French Revolution” μαζί με την Irene Castells. Είναι επίσης εκδότης του “Perspectives on precarious”. Το 2013 δημοσίευσε μαζί με τον Joaquín Miras το “The left as a problem”, όπου συνηγορεί υπέρ της λαϊκής κυριαρχίας. Επί τέσσερις δεκαετίες υπήρξε κομμουνιστής ακτιβιστής στο PCC, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Καταλονίας, που τώρα είναι κομμάτι των Comunists of Catalonia. Είναι μέλος της Πλατφόρμας για την Έξοδο από το Ευρώ. Υποστηρίζει εδώ και χρόνια την διάλυση της ΟΝΕ και της ΕΕ.

 

 

Ο Θέμης Τζήμας είναι διδάκτορας δημοσίου δικαίου και πολιτικής επιστήμης του ΑΠΘ. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στο διεθνές δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Bristol και στο Δημόσιο Δίκαιο, με κατεύθυνση συνταγματικού δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες σε επιστημονικά συνέδρια και περιοδικά. Αρθρογραφεί στον ελληνικό τύπο και σε ηλεκτρονικά μέσα. Είναι μέλος της Λαϊκής Ενότητας.

 

H Γεωργία Βαλωμένου είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, 1994) με μεταπτυχιακές σπουδές στον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό Πόλεων και Κτιρίων (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, 2008). Από το 1994 μέχρι το 2006 συνεργάστηκε με αρχιτεκτονικά γραφεία και κατασκευαστικές εταιρείες (μελέτες, επιβλέψεις). Από το 2006 μέχρι σήμερα εργάζεται στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ασχολείται με τον συνδικαλισμό των εκπαιδευτικών (META Εκπαιδευτικων) και των μηχανικών (Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών), με την τοπική αυτοδιοίκηση, με αντιφασιστικές δράσεις και δομές αλληλεγγύης.

 

Ο Sébastien Villemot είναι Οικονομολόγος (OFCE — Sciences Po). Η ερευνά του περιλαμβάνει ζητήματα δημοσίου χρέους, τις οικονομικές πολιτικές της Ευρωζώνης και την μοντελοποίηση. Το 2012 ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή με θέμα “Essays on Modelling the Sovereign Default Risk”, υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Daniel Cohen, École des Hautes Études en Sciences Sociales.

 

 

Ο John Weeks, γεννημένος στις ΗΠΑ και πολίτης του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι ομότιμος καθηγητής της Σχολής Ανατολικών και Αφρικανικών Μελετών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και ιδρυτικό μέλος του Economists for Rational Economic Policies με έδρα τη Βρετανία. Έχει υπάρξει σύμβουλος εργατικών συνδικάτων και μελών του Βρετανικού Κοινοβουλίου σε ζητήματα οικονομικής πολιτικής. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του έχει τίτλο Economics of the 1%: how mainstream economics serves the rich, obscures reality and distorts policy“ (Anthem Press). Παρουσιάζει μια εβδομαδιαία εκπομπή στο Share Radio με βασική θεματολογία οικονομικά ζητήματα της Βρετανίας και της Ευρώπης. Στα πρόσφατα άρθρα του περιλαμβάνονται τα "We Need to Re-write the Maastricht Rules" (Social Europe Journal), "The 6 Pack: EU mandate for bad economic policy" (Flassbeck-Economics) και "A Rising Authoritarian Wave" (Open Democracy). Την περίοδο αυτή ασχολείται με την επαναδιατύπωση των συνθηκών της ΕΕ προκειμένου να συμπεριλάβουν σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές.

 

Ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης γεννήθηκε το 1972 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε οικονομικά στο Johannes Kepler University of Linz στην Αυστρία. Κατά τη διάρκεια των διδακτορικών σπουδών του πέρασε ένα χρόνο στο UMIST (University of Manchester – Institute for Science and Technology). Σήμερα είναι Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι αντιπρόεδρος της Ένωσης των Οικονομικών Πανεπιστημίων της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης και της Παρευξείνιας Ζώνης, καθώς και του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών Δημήτρης Μπάτσης. Το ακαδημαϊκό του έργο καλύπτει τα πεδία των διεθνών οικονομικών και οικονομικών της ανάπτυξης, με πολλές διεθνείς ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις και αναφορές. Είναι πολιτικά ενεργός και επικεφαλής της πολιτικής οργάνωσης Σοσιαλιστική Προοπτική.

Website

 

vasvio

Ο Γιώργος Βασσάλος είναι πολιτικός επιστήμονας με ειδίκευση στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διδάσκει πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Λιλ 2 και εκπονεί διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου με θέμα το ρόλο των τραπεζικών και άλλων χρηματοπιστωτικών ομάδων συμφερόντων στη συνδιαμόρφωση του πλαισίου λειτουργείας των χρηματοπιστωτικών αγορών στην ΕΕ. 

 

Gekasbio

Γιώργος Γκέκας είναι  Brand & Export Strategist.  Έχει μεταπτυχιακές σπουδές στην Γαλλία, MSc International Business Development & Exports Diploma. Εξειδικεύεται στην ανάπτυξη αγροδιατροφικών επιχειρήσεων σε επίπεδο εξαγωγών και branding. Εργάστηκε σε πολυεθνικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, και έχει αναλάβει πολυάριθμα projects ανάπτυξης μ/μ επιχειρήσεων στην Ελλάδα, στην Γαλλία και στην Μεγ. Βρετανία.  Έρευνες και μελέτες του με θέμα το bradning και την ανταγωνιστικότητα αγροδιατροφικών επιχειρησεων, δημοσιεύτηκαν στα Ελληνικά και στα Αγγλικά. Μέσα από το project fooditerranean εκφράζεται το όραμά του για τις εξαγωγές των ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων. Στα πλαίσια αυτού, κατέθεσε πρόταση για την ανάπτυξη μ/μ αγροδιοτροφικών επιχειρήσεων η οποία διακρίθηκε ως η καλύτερη ελληνική πρακτική ανάμεσα σε προτάσεις άλλων 7 ευρωπαϊκών χώρών.